Παπαποστόλου Απόστολος - Νευρολόγος

Ηλεκτρονευρογράφημα - Ηλεκτρομυογράφημα

Ηλεκτρονευρογράφημα - ΗλεκτρομυογράφημαΕίναι μια παρακλινική εξέταση όπου χωρίζεται σε δύο σκέλη:

Α. Ηλεκτρονευρογράφημα: εξετάζει την λειτουργικότητα (αγωγιμότητα) των περιφερικών νεύρων.

Πως γίνεται: τοποθετούνται επιφανειακά ηλεκτρόδια σε συγκεκριμένα ανατομικά σημεία του σώματος και ακολουθεί ήπιος ηλεκτρικός ερεθισμός των νεύρων (ουσιαστικά τα νεύρα είναι τα «καλώδια» του οργανισμού μας). Η επιλογή των σημείων εξαρτάται από ποιο νεύρο επιθυμούμε να ελέγξουμε.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να γίνει η διάγνωση πολυνευροπαθειών ή μονονευρίτιδας (βλάβη μόνο ενός νεύρου) όπως πχ: πολυνευροπάθεια στα πλαίσια Σακχαρώδους Διαβήτη, πίεση του μέσου νεύρου στον καρπό (σύνδρομο καρπιαίου σωλήνος), ωλένια νευρίτιδα στον αγκώνα, πάρεση προσωπικού νεύρου κτλ.

Β. Ηλεκτρομυογράφημα: εξετάζει την λειτουργικότητα των μυών προς αποκλεισμό άμεσων ή έμμεσων βλαβών που προκαλούνται από διάφορες παθολογικές καταστάσεις, πχ: μυοπάθειες ή βλάβες αυχενικών ή οσφυικών ριζών στα πλαίσια κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Πως γίνεται: τοποθετείται - ανώδυνα - βελονοειδές ηλεκτρόδιο (μιας χρήσης) εντός του προς εξέταση μυός ή μυών.

Οι πληροφορίες που συλλέγονται (μέσω του μόνιτορ της συσκευής) είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, πχ: σε ασθενή με ύπαρξη κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου στην Οσφυική μοίρα, μπορούν να ανευρεθούν στοιχεία ενεργού ή χρόνιας απονεύρωσης. Τα ευρήματα αυτά της εξέτασης, έχουν βαρύνουσα σημασία για τον ανωτέρω ασθενή ως προς την πρόγνωση καθώς και την επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής αντιμετώπισης (συντηρητική ή χειρουργική).

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Εκτός από την Ηλεκτρονευρογραφία - Ηλεκτρομυογραφία, μπορούν να γίνουν με την ίδια συσκευή εξέτασης, επιπλέον εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως:

Δοκιμασία επαναληπτικών ερεθισμών (Desmedt): εφαρμόζονται ήπιοι πολλαπλοί ηλεκτρικοί ερεθισμοί σε συγκεκριμένους μύες προς διάγνωση νοσημάτων της νευρομυικής σύναψης, πχ: Μυασθένεια.

Ηλεκτρομυογράφημα Μονήρους μυικής ίνας: εξετάζει την νευρομυική σύναψη (όπως και η δοκιμασία Desmedt). Συνήθως διενεργείται όταν η δοκιμασία Desmedt είναι αρνητική για διαταραχές της σύναψης αλλά υπάρχει έντονη κλινική υποψία ότι η νευρομυική σύναψη πάσχει. Ουσιαστικά επρόκειτο για εξέταση με μεγαλύτερη ευαισθησία από την Desmedt.