Παπαποστόλου Απόστολος - Νευρολόγος

Βελονισμός - Ηλεκτροβελονισμός - Ωτοβελονισμός

ΒελονισμόςΟ Βελονισμός είναι από τις αρχαιότερες θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στον πλανήτη και βασίζεται στην παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική. Ο Βελονισμός έχει καθιερωθεί διεθνώς σαν ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα. Στερείται παρενεργειών και είναι εντελώς ακίνδυνος όταν εφαρμόζεται από σωστά εκπαιδευμένους ιατρούς που τηρούν αυστηρά τους κανόνες εφαρμογής του.

Στο Βελονισμό, ιδιαίτερα λεπτές βελόνες μιας χρήσεως, τοποθετούνται σε ειδικά σημεία του σώματος, γνωστά σαν «σημεία βελονισμού» με σκοπό να τονώσουμε και να αναζωογονήσουμε τον οργανισμό, να σταματήσουμε τον οξύ ή χρόνιο πόνο (πχ Ημικρανία, Αυχεναλγία, Οσφυαλγία), να ελαττώσουμε τα φάρμακα σε μια χρόνια πάθηση και να καταπολεμήσουμε καταστάσεις όπως: η παχυσαρκία, το κάπνισμα, οι διαταραχές ύπνου, οι αγχώδεις διαταραχές κλπ.

Όπως προαναφέρθηκε, η τοποθέτηση των ειδικών βελόνων γίνεται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος (σημεία βελονισμού των μεσημβρινών), ανάλογα με το νόσημα. Οι βελόνες αυτές, διαφέρουν σε μήκος και πάχος και επιλέγονται ανάλογα με τη σωματική διάπλαση του ασθενούς και την περιοχή της θεραπείας, είναι δε, κατασκευασμένες από ανοξείδωτο ατσάλι.

Η βαρύτητα της ασθένειας και η κατάσταση του ασθενούς καθορίζουν τις παραμέτρους της εκάστοτε θεραπευτικής αγωγής, δηλαδή τον αριθμό των συνεδριών, τον αριθμό των βελονών που χρησιμοποιούνται σε κάθε θεραπεία, την τεχνική (απλός βελονισμός, ηλεκτροβελονισμός, ωτοβελονισμός), τον χρόνο παραμονής των βελονών στο σώμα καθώς και την χρονική απόσταση ανάμεσα στις επισκέψεις – συνεδρίες. Συνήθως, δεν διενεργούνται περισσότερες από 12 συνεδρίες ενώ αρκετές φορές παρατηρούνται θεαματικά αποτελέσματα ήδη από τις πρώτες 4-5 συνεδρίες.


ΗΛΕΚΤΡΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή διέγερση των σημείων βελονισμού, σε όλα πλέον τα σύγχρονα ιατρεία βελονισμού, χρησιμοποιούνται συσκευές ηλεκτροβελονισμού.

Ο ηλεκτροβελονισμός, αποτελεί πλέον, τμήμα της θεραπευτικής του βελονισμού και μας δίνει τη δυνατότητα να ερεθίσουμε ηλεκτρικά, τα σημεία βελονισμού τα οποία συνδέονται με τη συσκευή ανά ζεύγη, πετυχαίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, συνεχή, έντονη και ελεγχόμενη διέγερση.

Οι έρευνες συγκλίνουν στο ότι ο ηλεκτροβελονισμός είναι αποτελεσματικός, διότι αποτελεί ένα σημαντικό αναλγητικό μέσο, τόσο στον οξύ όσο και στον χρόνιο πόνο. Επίσης, δείχνουν ότι στην αντιμετώπιση του πόνου, ο ηλεκτροβελονισμός είναι αποτελεσματικότερος από τον απλό (παραδοσιακό) βελονισμό.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, ο ηλεκτροβελονισμός κερδίζει έδαφος και στην πατρίδα του παραδοσιακού βελονισμού, τη Κίνα, όπου τα εξωτερικά ιατρεία βελονισμού των νοσοκομείων, εξοπλίζονται πλέον και με σύγχρονες συσκευές ηλεκτροθεραπείας και ηλεκτροβελονισμού.


ΩΤΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Ο Ωτοβελονισμός έχει ιστορία σχετικά πρόσφατη και γεννήθηκε την περίοδο του ’50, από μια λαμπρή ιδέα του Γάλλου Ιατρού P. Nogier, έτυχε δε ευρείας και ταχείας διάδοσης, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Nogier χρησιμοποίησε το πτερύγιο του ωτός και διατύπωσε την αρχή ότι, στο πτερύγιο του ωτός, δύναται να αποτυπωθούν οι δομές και οι λειτουργίες όλου του οργανισμού ( γνωστός και ως «χάρτης ωτός»).

Ο Ωτοβελονισμός έχει διαγνωστικό και θεραπευτικό σκοπό, η λειτουργία του δε έγκειται στο ότι ενεργοποιεί νευρικούς και βιοχημικούς μηχανισμούς (νευροδιαβιβαστές, ενδορφίνες, ορμόνες) για να εξισορροπήσει τις λειτουργίες του οργανισμού που έχουν μεταβληθεί, λόγω μιας ασθένειας.

Η διάγνωση περιλαμβάνει την εύρεση και μελέτη των ενεργοποιημένων (παθολογικών) σημείων στο πτερύγιο του ωτός με επισκόπηση, ψηλάφηση και ηλεκτρική ανίχνευση, μέσω ειδικής συσκευής. Τα ενεργοποιημένα αυτά σημεία, εμφανίζονται σε οξείες ή χρόνιες παθολογικές καταστάσεις.

Στην κλασική θεραπεία με την χρήση των ειδικών βελόνων, προστέθηκαν ο Ηλεκτρικός διαδερμικός ερεθισμός και ο συνεχής ερεθισμός που ασκείται με ημιμόνιμες μικροβελόνες.